Steengoed

Eigenschappen van steengoed

Ik gebruik uitsluitend steengoedklei. Het voordeel van steengoed is dat de scherf (de klei) bij de glazuurstook (1250 graden) dichtsintert. De klei wordt daardoor waterdicht en ook een stuk sterker dan aardewerk. In het gebruik kan het daardoor tegen een stootje. 

In het gebruik betekent dat:

  • de keramiek vaatwasbestendig is, er breken niet snel chipjes af
  • de keramiek waterdicht is

Onderscheid met aardewerk en porselein

Er bestaan drie typen klei: aardewerk, steengoed en porselein. Allemaal hebben ze hun eigen stookgebied en specifieke eigenschappen. Aardewerk wordt meestal afgebakken tot max 1180 graden, steengoed tot ca 1300 en porselein tot 1400. Aardewerk blijft poreus en is minder stootvast. Steengoed is waterdicht en sterk. Porselein is dunner, is ook sterk en vaak doorschijnend.

The making off

Ontwerpen-draaien-bakken-glazuren

Op de hoogte blijven?

Volg mij dan via sociale media of word lid van mijn nieuwsbrief