Over mij

Floortje Roetemeijer

Ik ben Floortje Roetemeijer-Hurkens (1975), keramiste. In mijn atelier Het Serviesfabriekje (sinds 2010) maak ik alle keramiek helemaal zelf: eerst het ontwerp, daarna het draaien, glazuren en bakken. Mijn atelier zit in cultureel centrum de CultuurHoek in Driebergen. 

In het ontwerp streef ik altijd naar esthetiek, naar iets wat ik zelf mooi vind: eenvoudige vormen zonder tierelantijnen. Vervolgens kijk ik ook naar de functionaliteit. Want de beste ontwerpen zijn zowel esthetisch als functioneel. Een vaas kan mooi zijn, maar als hij omvalt is het toch minder geslaagd.

Naast zelf keramiek maken, geef ik ook met veel plezier workshops en lessen in mijn atelier. Daarnaast ben ik gastdocent aan de Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda. 

Opleiding en loopbaan

Op mijn 14e ben ik begonnen met pottenbakkersles bij Han van Gaalen in Zeist. Ik vond dat zo geweldig om te doen dat ik na de middelbare school naar de keramische vakschool in Gouda ben gegaan.

Draaier en ontwerper bij Mobach-Keramiek (2002-2011)

Van 2002 tot 2011 heb ik bij Mobach-Keramiek gewerkt. Een prachtig bedrijf, waar ik veel heb geleerd, zowel het draaien als het ontwerpen van nieuwe vormen, waarvan een aantal nog in de vaste collectie zit. Ook maakte ik regelmatig bijzondere opdrachten bij Mobach, zoals een tulpenvaas voor bloemstylist Menno Kroon.

Gastdocent Nederlandse Keramiekopleiding

Sinds 2019 ben ik met veel plezier gastdocent bij de Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda.

Ik geef daar de cursus draaivaardigheden en zomer- en winterdraaiweken. Ik vind het heel mooi om op die manier mijn draaivaardigheid over te brengen op andere mensen. Ook is het heel fijn om mijzelf dankzij mijn deskundige collega’s verder te ontwikkelen als draaidocent.

Meer weten? Ga dan naar de website van de Nederlandse Keramiekopleiding.

 

Bekijk hier een paar filmpjes

CultuurHoek

Met veel plezier zit ik in cultureel centrum de CultuurHoek, een gemeentelijk monument in het centrum van Driebergen. Er zijn in totaal 18 ateliers met andere kunstenaars en ambachtslieden. Ook is er een expositieruimte, een theaterzaal en een ruimte foyer. 

De CultuurHoek hebben we met een grote groep vrijwilligers verbouwd in de periode 2017-2020. Wat eerst een oude bouwvallige boerenschuur was, is nu een bruisende plek! 
Kijk voor meer informatie op de website van de CultuurHoek

 

The making off

Ontwerpen-draaien-bakken-glazuren

Op de hoogte blijven?

Volg mij dan via sociale media of word lid van mijn nieuwsbrief