Floortje Roetemeijer is de keramiste van keramisch atelier Het Serviesfabriekje in Driebergen.

Floortje Roetemeijer

Ik ben Floortje Roetemeijer-Hurkens (1975), keramiste. In mijn keramisch atelier ‘Het Serviesfabriekje’ maak ik alle keramiek helemaal zelf: eerst het ontwerp, daarna het draaien, glazuren en bakken. In het ontwerp streef ik altijd naar esthetiek, naar iets wat ik zelf mooi vind: eenvoudige vormen zonder tierelantijnen. Vervolgens kijk ik ook naar de functionaliteit. Want de beste ontwerpen zijn zowel esthetisch als functioneel. Een vaas kan mooi zijn, maar als hij omvalt is het toch minder geslaagd.

Ik ben vrijwel mijn hele leven al met keramiek bezig. Dat begon op mijn 14e toen ik

pottenbakkersles kreeg bij Han van Gaalen in Zeist. Ik vond dat zo leuk om te doen dat ik daarna de keramiekopleiding in Gouda heb gevolgd.
Van 2002 tot 2011 heb ik bij Mobach-Keramiek gewerkt. Een prachtig bedrijf, waar ik veel heb geleerd, zowel het draaien als het ontwerpen van nieuwe vormen, waarvan een aantal nog in de vaste collectie zit. Ook maakte ik regelmatig bijzondere opdrachten bij Mobach, zoals een tulpenvaas voor bloemstylist Menno Kroon.

In 2010 heb ik de stap gezet om voor mijzelf te beginnen. De opening van Het Serviesfabriekje was in 2012. Het fijne van zelfstandig werken is dat ik nu alles zelf kan ontwerpen naar mijn eigen smaak.
Contact